Интересна тенденция при цените на жилища

За изминалите шест месеца цените на жилищата старо строителство не отчитат съществена промяна за разлика от офертните нива, посочват от консултантската компания „Имотека”. „Реално от януари до сега не отчитаме сериозен ръст в цените, на които сключваме сделки. Твърденията за покачване, които се разпространяват напоследък, се дължат по-скоро на офертните цени на пазара в момента”, казва Явор Пейчев, мениджър в компанията. Според него, ръстът отчетен в началото на тази година спрямо миналата е дало „прекомерна смелост на продавачите” и те неоснователно са повишили цената на продавания от тях имот.

   Именно това неоснователно повишаване е довело до удължаване срока на продажба, който през 2015 г. беше достигнал нива близки до преди кризата. От 31% на 17% е спаднал делът през първото полугодие на тази година на сделките, които се реализират в рамките от един до три месеца. За същия период се регистрира повишаване от 17% на 22% при реализирането на покупко-продажби за срок от три месеца до половин година. Двойно скача срокът при сделките, които се осъществяват в рамките между половин и една година. Техният процент вече е 30%, докато през 2015-а е бил 16%.

Друг момент е, че исканите цени при имотите старо строителство не могат да се реализират поради наличието на нови имоти на по-изгодни цени. „Движението на цените зависи от множество фактори, не само от намеренията на продавачите. За тях се появи сериозна конкуренция от страна на новопостроените сгради. Поради този фактор нивата на сключване на сделки за старо строителство практически останаха същите с леки покачвания в отделни райони”, казва Пейчев.

   На фона на създалата се ситуация отстъпките играят все по-голяма роля при сключването на сделка. Три една трета от продажбите купувачите са успели да намалят офертната цена с между 1000 EUR и 5000 EUR. Едва 10% са успели да договорят по-голяма отстъпка, варираща между 5000 EUR и 10 000 EUR.

Комуникативност, сигурност и наличие на зелени площи. Това са трите водещи фактора при избора на жилище. Изискванията към самия имот са: функционалност, достатъчно светлина в помещенията и добре поддържани общи части. По отношение на големината се предпочитат двустайни апартаменти – 44% от сделките са такъв вид имот, както и тристайните – 35%.