Цените на жилищата в големите градове

 Подобно на София и в по-големите градове на страната се отчита поскъпване при жилищата. Разликата е, че увеличението е с по-бавни темпове, отколкото в столицата.

Между 3% и 5% по-скъпо се оферират апартаментите във Варна през юли в сравнение с началото на годината, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти Имот БГ. Жилищата в района на Морската градина са близки до тези в центъра на София и най-високи за Морската столица. Това е и една от причините стойността на квадратен метър за първото полугодие да падне със 6% – от 1283 USD до 1209 EUR. В района на Военна болница и Общината също се отчита спад от 4%. В близо 20% от варненските квартали не се наблюдава промяна в цената или тя е минимална. Тук влизат райони като Бриз, Левски, Победа, Електрон, Нептун, както и центъра на Варна, където стойността на квадратен метър остава 791 EUR.

Интересна тенденция при цените на жилища

За изминалите шест месеца цените на жилищата старо строителство не отчитат съществена промяна за разлика от офертните нива, посочват от консултантската компания „Имотека”. „Реално от януари до сега не отчитаме сериозен ръст в цените, на които сключваме сделки. Твърденията за покачване, които се разпространяват напоследък, се дължат по-скоро на офертните цени на пазара в момента”, казва Явор Пейчев, мениджър в компанията. Според него, ръстът отчетен в началото на тази година спрямо миналата е дало „прекомерна смелост на продавачите” и те неоснователно са повишили цената на продавания от тях имот.

Именно това неоснователно повишаване е довело до удължаване срока на продажба, който през 2015 г. беше достигнал нива близки до преди кризата. От 31% на 17% е спаднал делът през първото полугодие на тази година на сделките, които се реализират в рамките от един до три месеца. За същия период се регистрира повишаване от 17% на 22% при реализирането на покупко-продажби за срок от три месеца до половин година. Двойно скача срокът при сделките, които се осъществяват в рамките между половин и една година. Техният процент вече е 30%, докато през 2015-а е бил 16%.

Стратегията „Купи и отдай”

През последните месеци наблюдаваме много отчетливо, а понякога дори припряно търсене на бутиков имот с цел инвестиция.

Какво се случва? От една страна, лихвите по депозити едва ли скоро ще възстановят нивата от преди 3-4 години, същевременно по данни на БНБ депозитната база в банките като абсолютна стойност продължава да расте, коментира Румен Стамов, директор „Частно Банкиране” във Fibank.

Дали всъщност търсенето на имот от луксозния сегмент е породено от липса на други идеи за инвестиции или наистина се явява необходимост за някои домакинства в България? В повечето случаи е по-скоро първото (напомням, че тук говорим за бутикови имоти).

Ако разгледам алтернативите за дългосрочни инвестиции, виждам че имотите далеч не са единствено допустимата форма. Само някои от алтернативите са вложения в пенсионни фондове, колективни инвестиционни схеми (т.н. взаимни фондове) или други финансови инструменти като доверително управление, което се радва на все по-голям интерес сред нашите клиенти.

По-висок контрол на строителните материали

Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН) ще продължи усилено да контролира качеството на строителните материали. През първия ден на акцията обет на проверка са били складове и магазини в столицата, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе, като най-голямо е било вниманието върху керамичните плочки и лепилата. От 62 вида керамичните плочки, при 20 е имало несъответствия, а при проверени 75 вида лепила, проблем е имало с 19.

Засилва се контролът върху строителните обекти в София

Главна инспекция по труда (ГИТ) започва масови проверки на строителните обекти на територията на София, съобщи БТА.

Създадена е организация за контрол както в извънработно време, така и в събота и неделя.

Новата организация с повече проверяващи екипи в София е създадена, тъй като има сериозно раздвижване при строителството на сгради. При проверките ще се следи за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, за работа без трудов договор и за нарушения, свързани с работното време.

Според резултатите от досегашната контролна дейност на ГИТ в строителството най-често се констатира неподходящо обезопасяване или пълната липса на такова на отворите на строителните и конструктивните елементи, на изкопите, на мостчетата за преминаване, на площадките за складиране на материали и т.н. Това засилва риска от падане от високо или от удар от падащи предмети.

59% от сделките с имоти сключени с чужденци

59% от всички сключени през първите шест месеца на годината сделки с имоти са с международни купувачи.  Това показва последният доклад на Colliers International по темата.

През първото полугодие на 2016 г. се наблюдават няколко позитивни промени на инвестиционния пазар в България. Сред добрите новини е, че за първи път от 2012 г. насам сделките с генериращи доход имоти, са с по-голям дял (85%) от тези, придобити със спекулативна цел (15%).

Друга показателна тенденция, свързана с типа на купувачите, е че в сравнение с 2015 г., значително е намаляло участието на крайни ползватели (6%), спрямо инвеститорите в недвижими имоти. Това препотвърждава твърдението, че професионалните инвеститори в сектора се завръщат, за което спомагат повишената активност на банките и понижените лихвени проценти.

През разглеждания период инвестиционният интерес е насочен към офис площи, следвани от търговски площи и хотели. Съответно транзакциите във всеки от тези сегменти възлизат на 50%, 22% и 13% от общия обем. Значително по-малко спрямо 2015 г. са сделките с парцели за строеж – 12%. Общата стойност на всички инвестиционни транзакции за първата половина на 2016 г. е малко над 117 млн. евро.

Има недостиг на офис площи у нас

„Растеж“ и „развитие“ определят офисния пазар през първата половина на 2016 г. Това показва проучване на Colliers International на търсенето на офис площи през първото полугодие.

През шестте месеца предлагането на модерни офис площи клас А и Б в София отбелязва 2% ръст и достига 1,879,400 кв.м. Малко над 42,000 кв. м. нови площи са добавени към общия обем, като две-трети от тях са в проекти клас А. Общото предлагане при тях се увеличава с две нови сгради или 23%, така достига почти 500,000 кв.м.

Утвърдените локации продължават своето разрастване, като остават предпочитани дестинации за основния двигател на пазара – аутсорсинг сектора. Високите нива на търсене активизират строителството на нови проекти, както и рестартирането на „замразени“ такива. Вътрешен анализ на Colliers показва, че до края на годината се очакват 36,000 кв.м. нови площи, които няма да бъдат достатъчни, за да отговорят на темповете на търсене. В резултат на това, допълнителни 115,000 кв.м. са в процес на активно строителство и трябва да бъдат реализирани през 2017 г.

Топлоизолация – полезни съвети

Днес ще Ви запознаем с вътрешната и външна топлоизолация и ще Ви представим няколко основни момента, на които да наблегнете, в случай, че Ви предстои изграждането на топлоизолация на Вашият апартамент или къща.
За начало ще започнем с разликата между вътрешната и външната топлоизолация – факт е, че вътрешната изолация представлява по-лошото решение от страна на строителната физика. Причината – не може да се избегне конденз.
Важно е да знаете, че през периода на отопление, водните пари, които се съдържат в топлия въздух, преминават през стената навън. Когато по пътя си навън се срещне студена преграда се получава конденз. Точно това се получава и при вътрешната топлоизолация.

Външната топлоизолация е за предпочитане поради многото плюсове и малкото недостатъци, които притежава.
Препоръчителни материали при изграждането на подобен тип изолация са EPS – Експандиран пенополистирен – това е познатият Ви Стиропор. Той е бял на цвят и има топчесто- зърнеста структура. Материалът е сравнително мек при натиск и свойствата му на изолация са много добри.