Стратегията „Купи и отдай”

През последните месеци наблюдаваме много отчетливо, а понякога дори припряно търсене на бутиков имот с цел инвестиция.

Какво се случва? От една страна, лихвите по депозити едва ли скоро ще възстановят нивата от преди 3-4 години, същевременно по данни на БНБ депозитната база в банките като абсолютна стойност продължава да расте, коментира Румен Стамов, директор „Частно Банкиране” във Fibank.

Дали всъщност търсенето на имот от луксозния сегмент е породено от липса на други идеи за инвестиции или наистина се явява необходимост за някои домакинства в България? В повечето случаи е по-скоро първото (напомням, че тук говорим за бутикови имоти).

Ако разгледам алтернативите за дългосрочни инвестиции, виждам че имотите далеч не са единствено допустимата форма. Само някои от алтернативите са вложения в пенсионни фондове, колективни инвестиционни схеми (т.н. взаимни фондове) или други финансови инструменти като доверително управление, което се радва на все по-голям интерес сред нашите клиенти.

Домакинствата посочват, че инвестират в имот от по-висок клас защото тази инвестиция изглежда много сигурна за дългосрочни цели. Затова стратегията „купи и отдай” става все по-популярна.

Пример: Купувате апартамент от 120 м2, в гр. В. Търново за €70 000 и инвестирате още €30 000 за ново обзавеждане. После отдавате имота дългосрочно за €427/месечно. Сметката показва, че доходността преди данъци ще бъде около 5.13%/годишно.

Преди да подпишете договора за наем, направете няколко интервюта с потенциални наематели, защото някой може да търси необзаведен имот, а трябва да разберете и повече за социалния и професионалния им живот. Обичат ли често да се събират с приятели, хобито им, имат ли домашни любимци – ако са аквариумни рибки нямате проблем , в противен случай има опасност да станете хазяин на наемател, който вреди на имота Ви.

Мислете за имота като за дружество, а себе си за главния акционер в него. Придобиването на имот вече е много повече от това да намерите място, което да наричате дом.

Дали ще инвестирате в апартамент, ваканционен имот или в уютно просторна къща с огромен двор – струва ми се, че моментът за вземане на решения дойде. Може пък да сте се прицелили директно в столицата ни, на метри от Борисовата градина, където да разполагате с най-добрата комбинация от жилище, комуникация, панорамна гледка и модерен дизайн. Препоръчвам изборът да не бъде само емоционален – особенно ако става въпрос за имот в т.н. „затворен комплекс”. Там цената често се определя индивидуално за всеки конкретен имот в зависимост от вътрешно разпределение, изложение, вид на обекта (многостаен апартамент, студио, мезонет, пентхаус или др.).

Можете да помислите и за инвестиране извън България. Примерно цената на напълно обзаведен тристаен апартамент в сърцето на Каталунска Барселона (Испания) стартира от €250 000, докато на събратята им в стара София цените стартират от близо €100 000. Ще следим с интерес промените в този сектор, а такива, прогнозирам, че ще има скоро.

При всички положения при избор на имот с инвестиционна цел е добре да се консултирате със специалист. Аз съм и твърдо „За” сертифициране на брокерите в България. Често в един и същи район цените имат големи амлитуди.

Трябва добре да прецените и своите инвестиционни възможности и да бъдете реалисти. Всеки инвестиционен банкер ще Ви докаже, че е добре самоучастието да бъде над 40%. Останалото може да бъдат заемни средства. Ако все пак сте решили задължително да купите имот с цел инвестиция, трябва да гледате за следните три основни характеристики: локация, локация и пак локация.

Ако изчисленията Ви показват, че за възстановяване на инвестицията, която сте направили (в т.ч. и обзавеждането), са необходими повече от 12-13 години, по-добре помислете отново.

Огледайте се за подценен регион. Ако сте софиянец е по-лесно – виждате картата на бъдещото метро или амбициите за голям бизнес център и избирате имот на топ локация в тези региони.

Ако търсите инвестиция в страната, разберете къде ще преминава магистрален път, ще има нови производствени мощности (заводи, фабрики и др.) или примерно ще бъде изграждан нов технологичен център или развивано биоземеделие.

Преценете в кой момент от календарната година да направите сделката. Ако имота е в близост до университет, то най-удачният момент за покупка е малко след края на последната сесия, а за отдаване под наем поне месец преди началото на първия студентски звънец.

И знайте – няма никаква гаранция, че цената на даден имот непременно ще расте. Това зависи от много фактори. Все пак такава инвестиция винаги е един чудесен начин за диверсификация. Не забравяйте, че трябва да застраховате имота срещу евентуални събития, които биха причинили не само главоболие, но и непредвидени разходи.

Помислете и над вариант за бързата схема „купи-ремонтирай-продай”. Това е много разпространено зад океана.

При изграждане на правилна стратегия, може да спечелите добра сума за кратък срок. Тук в пълна сила може да разчитате на нашите кредитни решения (особенно ако сте член на Частно банкиране), защото инвестицията за ремонт и обзавеждане може да бъде сериозна, а нашите продукти са идеални за целта. Ще плащате лихва, съобразена с Вашите парични потоци, а средствата могат да бъдат в сметката Ви още на следващия ден. Заслужава си, нали?