Шпакловка

Шпакловка

Шпакловката представлява прахообразна или готова смес, която след нанасяне и изсъхване формира завършващ слой върху обработената повърхност. Тя има за цел да изправи и най-малките неравности по стените.

Технология

Шпакловката се използва предимно във вътрешни, сухи и затворени помещения, които не са подложени на външни атмосферни влияния. В последно време строителният гипс все по-ефикасно се заменя от гипсови лепила и шпакловка, които са многократно по-ефективни и с по-голямо отворено време за работа. Това позволява едновременно висококачествено извършване на работата и по-добър краен ефект. Приложението им е основно за нанасяне върху: бетон, газобетон, варопясъчни, вароциментови и гипсови мазилки, зидарии, гипсокартонени и гипсфазерни плоскости, както и за покриване на фугите в сухото строителство.

Подготовка на основата и материалите

Пъвоначално се почиства основата от прах, мазни петна или боя. В подходящ по обем неръждаем съд се смесва прахообразния материал, като се спазват пропорциите, записани на опаковката от производителя. Сместа се забърква с подходяща машина “бъркалка” и се оставя да узрее за около 5 мин. След това се разбърква повторно до еднородна смес, като след второто бъркане сместа не подлежи на повече манипулации.

Нанасяне

Съществуват различни технологии при различните шпакловки, но най общото е, че се нанасят с неръждаема шпакла/маламашка с равни и точни движения и еднакво темпо, като се внимава да не изсъхнат определени участъци преди други. Според целта на шпакловката, тя може да бъде изравнителна или финишна. Изравнителната изисква по-дебел слой /шпаклова се в 2-3 ръце/, като се спазват указанията на производителя. За по- голяма дебелина на слоя се препоръчва шпакловката да се смени с гипсова мазилка. При финишната шпакловка слоят трябва да е много тънък.

Шкурене и циклене

Шпакловката завършва с шкурене или циклене с подходяща шкурка в зависимост от търсения ефект, като най-добре е това да стане машинно. Цикленето се извършва чрез намокряне на повърхноста с гъба и след известно време се разнася с шпакла тип “пеперуда” равномерно по повърхността.

Цени

Долупосочените цени са ориентировъчни и подлежат на договорка. Моля, свържете се с нас, за да получите конкретна оферта.

Цени за шпакловка

  • Гипсова шпакловка – 6лв./м2
  • Шпакловка с гипсово лепило – 6лв./м2
  • Шпакловка с теракол – 6лв./м2
  • Шпакловка с мрежа – 8лв./м2
  • Фина шпакловка – 5лв./м2
  • Обръщане на врати и прозорци – 12-15лв./м